Bath House

Using the pantheon as a precedent, the concept of a materials appearance compared to its performance was explored.  The pantheon’s immense size is somewhat deceiving, in that the concrete is actually quite light due to the aggregates contained within the mixture (basalt, pumice, etc).

This principle was applied to a series of concrete pours by using a variety of foam aggregates to make the concrete appear normal to the eye, but perform as an entirely different material altogether.  The pours were extremely lightweight, allowing a juxtaposition of materials between what should occur under normal circumstances and what did occur because of a varied aggregate.  This opened the door for instances of unexpected relationships between materials, such as concrete supported by glass or a block of concrete that floated in water.  This juxtaposition was applied to the bath house through the design of floating separation walls between pools and hovering outer concrete walls supported by glass that let light in at the base of the wall.  The ephemeral qualities of light interacting with water combined with the unexpected encounters with the materials provide a unique phenomenological experience like no other.



Comments are closed.

Other Projects